בחזרה למעלה ↑

לא עוד ״חסר במלאי״

כצרכנים, הביטוי ״חוסר במדף״ משמעו אכזבה. הגעתי לחנות, חיפשתי את המוצר שאני צריך, ולא מצאתי. עכשיו יש לי 3 אפשרויות. לא לקנות את מה שרציתי, לקנות מוצר חלופי או לצאת מהחנות וללכת למתחרה. לקמעונאים המשמעות היא הקטנת סל הקניה ופגיעה בשביעות הרצון של הלקוח מה שלטווח ארוך עלול לגרום לנטישת לקוחות מהרשת.

אריה הומינר
דאטה

ניהול של עשרות חנויות ועשרות אלפי פריטים בדרך המסורתית, גורר אחריו בוודאי חוסרים רבים במלאי.

המפתח להצלחה במניעת חוסרים במלאי מתחיל ונגמר בנתונים ועוד קצת בנתונים. בעולם קמעונאות בכלל וקמעונאות מזון בפרט, השימוש בנתונים בא לידי ביטוי בשני אפיקים מרכזיים.

  1. ניהול פלנוגרמה דינמית מותאמת לרמת הסניף.
  2. ניטור חוסרי מדף ברמה היומיומית ועדכון הפלנוגרמה בהתאם לצרכים שעולים מהפערים.

היקף הבעיה

אירועי ״חוסר במדף״ גורמים נזק משמעותי לקמעונאים, מה שמוביל לאובדן הכנסות, חוויות לקוחות שלילית ופגיעה בנאמנות המותג. מחקרים מראים ששיעור החוסרים במדף נעים סביב ה7.4% ברשתות קמעונאות ברחבי העולם. התפלגות תגובת הלקוחות לחוסר המדף לרוב תחולק באופן הבא:

המשמעות המיידית של הנתונים הללו היא שכמעט מחצית מהלקוחות יצאו מהחנות מבלי לקנות את מה חיפשו כאשר שליש מהם ילכו לחפש אצל המתחרים.

הנזק במכירות יגיע עד כדי 4% מהכנסות הקמעונאי בשנה.

הגורמים לחוסרים במדף

  1. ניהול לא נכון של הקצאת שטח מדף למוצר.
  2. ביקוש גבוה מהיצע - תכנון המדף והמלאי לא מותאם לביקוש שהלקוחות באיזור החנות מעוניינים.
  3. אתגרים לוגיסטיים.
  4. חיזוי צריכה לא מדוייק.

תכנון, נתונים ועוד קצת נתונים

ניהול מדף דינמי עם פלנוגרמות גמישות מאפשר העלמה של רוב הבעיות הגורמות לחוסר במדף. כאשר ניגש לתכנן את הפלנוגרמה, ניקח בחשבון את כלל המשתנים המשפיעים על חוסר במדף.

  1. פלנוגרמה דינמית תשקף את הביקוש מלקוחות הרשת מחולקת לפי חנות. ניקח בחשבון שהביקוש בכל חנות משתנה ותלוי בגורמים רבים. כמו כן, הביקוש משתנה מעונה לעונה, מוצרים חדשים שנכנסו לרשת ומשפיעים על כלל המדף, אופנות משתנות ועוד…
  2. מעגל אספקה ומעגל מכירה - פלנוגרמה דינמית מבוססת נתונים לוקחת בחשבון זמני אספקה ומעגל המכירה ללקוח. מוצר שמעגל המכירה שלו 3 ימים שונה בכמות המקום שיקבל ממוצר שמעגל המכירה שלו 3 שבועות וכן הלאה. כמו כן, מעקב אחרי חוסרים במדף מאפשר לזהות ספקים שמתעכבים באספקה ולכך נדרש להגדיל את כמות שטח המדף למוצרים המבוקשים שלהם.
  3. פלנוגרמה דינמית מאפשרת לנהל את המלאי באופן מיטבי. הנתונים מספרים באופן מיידי על ירידה במכר ומצביעים על סיכון לחוסר. איסוף הנתונים וניהול שלהם מאפשר לחזות מראש אירועי מלאי מורכבים ולתכנן טוב יותר.
  4. הלב של הפלנוגרמה הדינמית מתייחס כל הזמן לכמות מקום האחסון שקיים בחנות. פלנוגרמה משתנה מאפשרת לניהול משאבי המיקום באופן מיטבי.

אז מה עושים עם זה?

כדי להמנע מחוסרים במדף עלינו לפעול במספר שלבים מעגליים.

  1. נתוני זמן אמת (הדופק של ניהול המדף) - כל פעם שיש מופע שקרוב לחוסר של מוצר במדף, נדע את זה. אחרי שנדע, נאסוף את כלל הנתונים ונייצר מהם תמונה של איפה אנחנו סובלים מחוסרים בכדי שנוכל להגיב.
  2. ניהול קבוע - נתאים את הפלנוגרמה שלנו לכל חנות לפי ביקוש מדוייק. ההתאמה איננה חד פעמית. כל שינוי שנעשה במדף יקבל התייחסות וכך נוכל להמשיך ולהתאים את הפלנוגרמה לביקושים המשתנים בחנות הספציפית.
  3. נהפוך את הלוגיסטיקה לחלק מהפלנוגרמה שלנו - אילוצי הספקים והביקושים בחנות משפיעים לנו על הפלנוגרמה. נתייחס לזה במהלך התהליך הקבוע.

פלנוגרמה דינמית

פלנוגרמה דינמית היא תהליך. 

  • בונים פלנוגרמה ראשונית המתבססת על נתוני המכר מתקופה ארוכה. בבניית הפלנוגרמה מתייחסים למכר, רווח, אילוצי לוגיסטיקה ומלאי וכמובן שטח המדף הקיים.
  • מורידים לשטח ומוודאים שהפלנוגרמה אכן פועלת. 
  • מבצעים מעקב קבוע אחרי ביצועי החנות עם דגש על אירועי חוסר במלאי המשפיעים על ביצועי המכר בחנות. משנים את הפלנוגרמה בהתאם.
  • מבצעים מעקב אחרי הנתונים ומעדכנים את הפלנוגרמה והמעגל ממשיך…

הפלנוגרמה הדינמית של אריגו

מערכת ניהול המדף הדינמית של אריגו מאפשרת את כלל התהליכים שנאמרו לעיל. אריגו מנטרת את נתוני המכר של החנות והרשת:

  • בונה באופן כמעט אוטונמי את הפלנוגרמה לכל חנות (את האומנות הסופית נשאיר לכם…) תוך התייחסות למעגל המכירה והשפעה של התנאים הלוגיסטיים והביקוש
  • מנטרת מופעי חוסר במדף, ירידות בביצועים ועליה בביצועים והגעה של מוצרים חדשים.
  • ממליצה על שינויים עיתיים בפלנגורמה למול שינויים.
  • עוקבת אחרי ההטמעה של הפלנוגרמה בסניפים.

לפרטים נוספים לחצו כאן